Vega vleesklassieker: sperziebonen curry
Dit gerecht is een variant op de klassieke Aziatische spicy curry. Weet je dat sperziebonen tot eiwitrijke peulvruchten behoren? Deze boontjes beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Versterk je immuunsysteem met fantastische bonen! Dit recept laat je zien hoe eenvoudig het is om een heerlijke sperziebonencurry te maken. De Indiase kaas (paneer) geeft extra smaak aan deze curry.
Indiase keuken: Saag aloo
Het kookboek The Curry Guy laat jou kennis maken met de Indiase keuken in de vorm van meer dan 100 Indiase recepten zoals Tandoori-maaltijden, curry’s en bijgerechten. Saag aloo is een vegetarische curry, met spinazie en chilipepers. Dit is het recept van The Curry Guy!
Top 5: best of juni
Dit waren de best gelezen artikelen op De Hippe Vegetariër in juni. Staat jouw favoriet ertussen? Op naar juli!
Indiase keuken: Muttar paneer
Het kookboek The Curry Guy laat jou kennis maken met de Indiase keuken in de vorm van meer dan 100 Indiase recepten zoals Tandoori-maaltijden, curry’s en bijgerechten. Eerder deelden we al het recept voor zelf paneer maken. De paneer in dat recept wordt gebakken, maar nu kan je hem gewoon rauw gebruiken! Mutta paneer is een authentiek Punjaabs recept. Dit recept is met een Britse twist: de saus wordt glad gepureerd. De Britten houden namelijk van gladde sauzen! Dit recept van The Curry Guy bevat paneer en doperwtjes, maar je kan er ook andere ingrediënten in doen! Dan Toombs wijze woorden: “Als het lekker klinkt, dan is het dat ook” 😉
Indiase keuken: Gebakken paneer
Het kookboek The Curry Guy laat jou kennis maken met de Indiase keuken in de vorm van meer dan 100 Indiase recepten zoals Tandoori-maaltijden, curry’s en bijgerechten. Vandaag delen we het recept voor gebakken paneer. Paneer is verse Indiase kaas. Dit wordt vaak vlak voor het serveren rauw aan curry’s wordt toegevoegd, omdat hij anders in de saus uit elkaar valt. Dit recept geeft echter een andere lekkere optie! Gebakken paneer is krokant vanbuiten en valt niet uit elkaar, zoals rauwe paneer dat doet. Je kan paneer kant-en-klaar in de winkel kopen, maar ook zelf maken! Lees hier het recept van The Curry Guy hoe je paneer zelf maakt en vervolgens ook bakt!
Traditionele Indiase curry met paneer en bloemkool
Curry kan je op verschillende manieren maken, echter zit het geheim in het kruidenmengsel voor de currypasta. Vandaag het recept voor een traditionele masala met heerlijke paneer: een Indiase kaassoort zónder stremsel. Ik at dit ongeveer dagelijks toen ik in India was, maar nu is hij ein-de-lijk ook in Nederland te krijgen! YES! Perfect voor vegetariërs en geweldig in een curry. Comfort food waar je blij van wordt!
Lezersrecept: linzencurry
Van onze lezeres Anke Besseling hebben wij dit recept voor linzencurry mogen ontvangen. Ze is nu drie jaar vegetariër en houdt wel van een potje koken! Vandaag delen wij haar recept voor vegetarische linzencurry.
Pittige curry met witlof
Wij zij gek op curry’s! Het is een ideaal gerecht als je een vrij eenvoudig, maar smaakvol vegetarisch gerecht wilt maken. Je kan er alle kanten mee op. Varieer eens tussen currypasta’s, en uit tal van verschillende groenten. Wist je dat de bittere smaak van witlof heel goed in een pittige curry past? Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelt met ons zijn recept!
Top 5: recepten met kokosmelk
Kokosmelk is vaak de romige en milde basis van pittige gerechten, zoals curry’s. Maar je kan dit vegan product is nog veel meer gerechten gebruiken! Denk aan ontbijt, taart of soepen. Om je inspiratie te geven: hierbij mijn top 5 recepten met kokosmelk!
TASTY & EASY: Indiase maaltijdsoep met wortelen en linzen
Van dit recept word ik echt gelukkig! Eigenlijk is dit een soort Indiase dahl, maar dan de Nederlandse versie én super snel een eenvoudig te maken. De perfecte combinatie van linzen, wortel, tomaat, kokosmelk en Indiase specerijen zoals kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, kaneel, gember en kardamom. Ideaal voor op een koude dag!
Thaise rode currysoep met zoete aardappel noodels
Deze rode currysoep is een hele fijne afwisseling op normale curry. Een heerlijke verwarmende soep voor in de winter, vol groente, smaken en structuur door de romigheid van de kokosmelk en cashewnoten en zoete aardappel noodles voor de bite. Chantal van Feelgoodbyfood deelde met ons haar recept!
In het seizoen: Pastinaak curry
Het laatste recept in de reek van pastinaakrecepten is deze curry. Ditmaal niet iets waar pastinaak een goede basis of bijgerecht is, maar juist lekker in een pittige curry! Dit Oosterse gerecht zit bomvol groenten en kruiden en is hiermee een heerlijk gezond en voedzaam maal. Lees het recept hier!
Zelf rode currypasta maken
Curry kan je natuurlijk heel makkelijk maken met currypasta uit de supermarkt, maar hoe lekker is het als je het zelf hebt gemaakt! Met dit recept van Chantal van Feelgoodbyfood kan je zelf bepalen wat je in je curry stopt en wat niet. Stem de smaken af naar jou smaak en zo heb je de lekkerste, verse curry!
Gele curry met kikkererwten, bloemkool en spinazie
Curry is zo’n fijn gerecht waar je van alles mee kan combineren. De variant bevat gele curry – de minst pittige variant – kikkererwten, bloemkool en spinazie. Maar je kan er natuurlijk de groenten en peulvruchten bijvoegen die jij lekker vindt! Chantal van Feelgoodbyfood deelde met ons haar recept van deze smaakvolle en romige curry!
Thaise currysalade met rijst, kikkererwten en currydressing
Bij De Hippe Vegetariër zijn we gek op goed gevulde en smaakvolle maaltijdsalades. Deze Thaise currysalade is een frisse variant op de warme Thaise curry’s. Deze salade zit bomvol ingrediënten met rijst, geroosterde kikkererwten, verschillende groenten en een currydressing. Hoe lekker! Chantal van Feelgoodbyfood deelde met ons het recept.
Dagje Geen Vlees: Indiase linzencurry + KOM PROEVEN
Dagje geen vlees? Dat wordt nu nóg makkelijker voor de flexitariërs onder ons (en zelfs voor de vleeseters!). Samen met MAGGI lanceer ik namelijk de Dagje Geen Vlees productlijn om groenten méér ruimte te geven in ons dagelijks eetpatroon zonder dat je het vlees mist. Deze Indiase linzencurry met wortel en bloemkool is enorm lekker en bevat maar liefst 120% van je van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Je zet hem binnen no time op tafel!
Homemade groene currypasta
Curry is één van de fijnste vegetarische gerechten. Op een vrij eenvoudige manier krijg je een gerecht boordevol groenten en smaken. Currypasta kan je gewoon in de supermarkt kopen, maar hoe lekker is het als je het zelf maakt! Zo weet je zeker dat er in zit wat jij lekker vindt en er geen ingrediënten inzitten die je liever niet hebt. In groene currypasta zitten verschillende kruiden en onder andere citroengras en laos (gember). De geuren van alle ingrediënten bij elkaar zijn zo ontzettend lekker, vooral de citroengras!
Vegan Delight: Coco-Curry
Het kleurrijke kookboek Vegan Delight van Saskia Roeda bewijst dat een puur plantaardig dieet helemaal niet saai hoeft te zijn. Het boek staat vol met bourgondische recepten, grotendeels volgens de raw food-keuken, die kunnen helpen om je lichaam en geest te reinigen. Bovendien zijn alle gerechten vrij van tarwe, gluten, lactose en geraffineerde suiker: ideaal voor mensen met allergieën en intoleranties. Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke curry van courgette, pompoen en kokos.
Top 5: recepten voor curry
Curry is een heerlijk gerecht waarbij je ontzettend veel smaakcombinaties kan maken. Gele, groene of rode curry samen met allerlei verschillende groentes, kruiden en vleesvervangers maken het elke keer een Aziatisch feestje! Om je inspiratie te geven, hierbij mijn top 5 recepten voor curry.
Lezersrecept: Pittige linzen curry met vega ‘kip’
We kunnen zelf natuurlijk heerlijk koken, maar we worden ook graag geïnspireerd door onze lezers! Vanaf nu delen we daarom regelmatig een recept van jullie. Dit is het lievelingsrecept van Noortje, de eigenaar van Workout Amsterdam en een echte food- & sport-lover. Zij heeft de juiste balans gevonden tussen sporten en gezond eten, waardoor zij goed in haar vel zit. Speciaal voor De Hippe Vegetariër deelt ze vandaag het recept voor deze pittige groene linzen curry met aubergine. Peulvruchten als linzen zorgen voor een voldaan gevoel en zijn een bron van complexe koolhydraten,
eiwitten en vezels. Eventueel kun je er nog geroosterde amandelen aan toevoegen voor een éxtra bite!
Groene currynoodels met tempeh, broccoli en cashewnoten
De beste gerechten komen vaak uit experimenten in de keuken. Dit gerecht is daar een heel mooi voorbeeld van! Chantal van Feelgoodbyfood had zin in curry en noedels en dat resulteerde in dit recept. Of het nou precies curry, noedels of bami is, geen idee, maar heel lekker is het wel! Daarom deelt ze met ons haar recept.
Groene kokoscurry met pandanrijst van Wilawan
Deze maand op De Hippe Vegetariër doen we Aziatische maandag! Geïnspireerd door Fair Trade Original, wiens Thaise boerinnen vorige week naar Nederland kwamen om hun Aziatische kookkunsten met ons te delen. Deze authentieke Thaise groene curry is naar het recept een van de rijstboerinnen die de biologische rijst verbouwt voor Fair Trade Original. Niets zo lekker als een goede kokoscurry met pandanrijst.
Gele kokoscurry met quorn en jasmijn rijst
Al-tijd lekker. Een echte vegetarische kokoscurry. Soms stop ik hem vol met groenten en kruiden, maar andere keren houd ik hem lekker snel en simpel, zoals vandaag. Deze zoete gele kokoscurry maakte ik samen met quorn, heerlijk als diner en als je over hebt: lunch voor de volgende dag.
Vegetarische gele curry met kikkererwten
Een verwarmende en voedzame curry voor koude dagen waar zelfs vleesetende familie of visite blij van wordt! De sperziebonen, tomaatjes en kikkererwten zorgen voor de voldoende groente en samen met de rijst voor een goed voedende maaltijd. De curry is gemaakt van de currypasta van onoff spices!, de enige Nederlandse importeur van biologische Thaise producten. Helemaal fijn dus!
Korma curry met bloemkool, palmkool en raita
Korma, ook wel gespeld als kormaa , qorma , khorma , kurma of qovurma, is een van oorsprong Aziatisch gerecht dat je nu nog veel terugvindt in de keuken van Noord-India, Pakisan en Bangladesh. ‘Korma’ betekent ‘stoven’, slow cooking dus eigenlijk. Vaak gedaan met vlees, rijst en veel kruiden, maar in dit geval natuurlijk met groenten: bloemkool, aardappels, kikkererwten en palmkool (cavolo nero), gecombineerd met een verwarmende fair trade Korma kruidenpasta.
Gele curry met groenten
Aan het einde van de week, wanneer mijn koelkast veel minder vol is dan na mijn laatste tripje naar de supermarkt, maak ik vaak curry. Dit omdat het eigenlijk niet uit maakt welke soorten groenten je in een curry verwerkt. Voor mij de perfecte maaltijd om te maken met restjes! Mocht je geen restjes meer hebben, dan kan je helemaal je geluk niet op, combineren is eindeloos. […]
Rode curry met tofu en aubergine
Sinds ik in Thailand ben geweest kan ik dromen van de curry’s. Rood, groen, geel. Een beetje, een boel of extreem pittig. Met groenten, rijst of tofu. Heerlijk! Deze curry is weer een fijne variatie die je binnen no-time op tafel tovert. Wat heb je nodig? 1 blik...
Pitta: Indiase curry Aviyal
Dit heerlijke zuid-Indiase lunchrecept is helemaal afgestemd op de Pitta dosha. Maar je begrijpt wanneer je met dit recept gaat spelen je het ook kunt gaan gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! […]
Curry met spruiten, aubergine en appel
Jawel, deze week ook een curry-variant met spruiten! In een unieke combinatie met aubergine, appel, diverse verwarmende kruiden en natuurlijk kokosmelk. Met een stevige bruine of zwarte rijst en een goede hoeveelheid frisse, verse koriander een perfect winters gerecht. […]
Curry met bloemkool en kikkererwten
Kokosmelk, Indiase kruiden en kikkererwten, drie ingrediënten waar ik altijd blij van word. Samen maken ze deze curry tot een heerlijk warm, puur en verzadigend gerecht, super snel en gemakkelijk te maken en ook nog eens lekker en gezond! Het perfecte recept om jouw winterse doordeweekse avond te verblijden. […]
Groentecurry met kardamomyoghurt
Ik ben dol op de warme smaken en geuren uit de Indiase keuken. Toch kook ik niet zo vaak een Indiaas gerecht omdat het allemaal zo lang moet inkoken, pruttelen en er tientallen kruiden aan te pas komen. Deze keer had ik echter weer eens zin in een echte curry vol verse groenten en pure smaken. En dan realiseer ik me weer: eigenlijk is het zo makkelijk. […]
